Gazetemize özel açıklamalarda bulunan Yavuz Pano A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canikli, “Rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ‘21. asır Türk asrı olacaktır’ demişti, bugün bunu yaşayarak görüyoruz”dedi.

O tası tarağı toplayıp Erzincan’dan İstanbul’un yolunu tutarken henüz 15 yaşındaydı.
İstanbul onu şu dizelerle karşıladı...
Benim adım İstanbul
Etrafım üç adım sur
Kimseye yar olmadım
Ayasofya'm şahidim
Benim adım İstanbul
Gözlerim mavi benim
Yanağımda her bahar
Pembemsi erguvanlar
Bir kuşun kanadında
Bir sabah ezanında
Bir çınarın altında
Binlerce yaprağım
Akın akın, göç eden hiç kimseyi geri göndermeyen İstanbul Erzincanlı Yavuz Canikli’yi de “Buyur” etti.
İstanbul’da ekmek aslanın ağzındaydı.
Çalışmamak açlık demekti.
İstanbul’un yeni misafiri Yavuz Canikli, gecesini gündüzüne kattı. Çaycılıktan bulaşıcıklığa kadar bir çok işte alın teri akıtarak çalıştı.
Aradan yıllar geçti.
Canikli kendisini Karaköy’de elektrik piyasasının içinde buldu. Bu sektöre yıllarını verdi. 1989 yılında ise küçük bir elektrikci dükkanı açtı.
Bu küçük elektrikçi dükkanı o yıllarda Yavuz Pano A.Ş.’nin temelerinin atılışıydı.
İşte o küçük bir dükkanda atılan temeller bugün dünyanın 50 ülkesine ihracat yapan, 150 çalışanı olan ve sektöründe öncü bir firmaya dönüştü.

Türkiye’deki 10 firmadan biri
Yavuz Canikli, Yavuz Pano A.Ş., ekonomik gelişmeler, Erzincan ve sivil toplum kuruluşları ile ilgili gazetemize çeşitli açıklamalarda bulundu.
Cankili, 1989 yılında küçük bir elektrik dükkanı olarak kurulan Yavuz Pano’nun, belli aşamalardan sonra üretime başladığını ve Türkiye’de ilk defa CNC tezgahlarla üretim yapan 7. firamadan biri olduklarını söyledi.

Makine parkuru açısından Türkiye’de 10 firmadan biri olduklarınıda dikkat çeken Yavuz Canikli, “Firma olarak elektrik panoları üretiyoruz. Bunun yanında teknoloji sektöründe kullanılan Rock Kabinler imal ediyoruz. Yavuz Pano A.Ş. bünyesinde kurulan Yavuz Plastik firması da İstanbul Anadolu yakasında en büyük makine parkuruna sahiptir. Bin 500 tonluk enjeksiyon makinesi sektörüne hizmet etmekte ve ayrıca yanmaz kablo kanalları üretmektedir. Yine bir ilki gerçekleştirerek bünyemizde kalıp imalatına başladık. Türkiye’de ilk defa PVC kablo tavanı üretimini yaptık. Bünyemizde ‘Y-SYSTEM (Modüler Pano Sistemleri), NET-RACK (19’’ Rack Kabin Sistemleri), POLİ (Polikarbon Pano Sistemleri) ve PLASTİCA (Plastik Kablo Taşıma Sistemleri) olmak üzere 4 markamız bulunmakta. İstanbul Dudulu ve Gebze Şeker Pınar’da bulunan fabrikalarımızda 150 personelimiz çalışmakta ve dünyanın 50 ülkesine ihracat yapmaktayız” dedi.

2011’de yatırımlar hız alacak
2011 yılında yatırımlarına hız vererek ürün çeşitlerini artıracaklarını belirten Canikli, sokak ve yol aydınlatma armatürleri ile inşaat sektörüne yönelik olarakta korniş ve benzer ürünlerin imalatına başlayacaklarını da ifade etti. 
AR-GE çalışmalarına büyük önem verdiklerini söyleyen Yavuz Canikli, “Firma olarak yurt içinde ve yurt dışında düzenlenen sektörle ilgili tüm fuarlara katılıyoruz. Ukrayna’da bir mağazamız bulunmakta. Ukrayna’nın sokak aydınlatmaları firmamız tarafından yapılıyor. Afrika ve Ortadoğu ülkelerinin tamamına yakınında bayilerimiz var. Türk firmaları ve Türk malları dünya piyasasında ilk sıralarda bulunuyor. Özellikle yurt dışında ‘Türk Malı’ damgalı ürünler büyük ilgi görüyor” dedi. 

Her şeyin başı üretim
2023 yılı için konulan 2 trilyon dolar gayri safi milli hasıla sanayi hedefinin uzak bir tahmin olmadığını ifade eden Canikli, “Bizim ülkemizin, bizim insanımızın çok rahat başarabileceği bir rakamdır bu. Yeter ki insanımızın önüne setler çekilmesin. Gelişmekte olan ülkelerin tamamında Türk firmaları oldukca etkin durumda. Rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal, ‘21. asır Türk asrı olacaktır’ demişti Biz bugün bunu yaşayarak görüyoruz. 21. asır Türk asrıdır. Türkiye ekonomisi gelecek vaat ediyor. Her şeyin başı üretim. Üretiyorsanız sorun yok. Üretmiyorsanız sorun büyük. Biz Türkiye olarak üreten bir ekonomiyiz. Biz bir şey yapamayız kompleksini kırdık. Türkiye olarak dünyada söz sahibi olduk” diye konuştu.

Binali Yıldırım’la çağ atladı
Erzincan ekonomik olarak çok varlıklı bir bölge olmadığını belirten Yavuz Canikli, Erzincan’ın Ulaştırma Bakanı binali Yıldırım ile birlikte çağ atladığını söyledi.
Canikli, “sanayileşmenin az olduğu ilimizde üniversitenin açılması ve çağrı merkezlerinin faaliyete geçmesiyle binlerce gencimiz iş imkanına kavuştu. Erzincan Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım’ın sayesinde yıllardır özlemini çektiği birçok hizmete kavuştu. Erzincanlı Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Gülbey Sezgin ve yönetim kurulu olarak bizde birçok çalışmada yer aldık. Erzincan’daki yerel yöneticilerimizi de gösterdikleri gayretlerden dolayı tebrik ediyoruz. Erzincan artık eskisi gibi değil. Yatırım açısından çok cazip fırsatlar sunuluyor” dedi.

120 dernekle birlikteyiz
Refahiye ile ligili düşüncelerini de anlatan Yavuz Canikli şöyle konuştu, Refahiye kültür ve Dayanışma Derneği, Refahiye’nin en büyük sivil toplum kuruluşudur. İstanbul’daki 120 köy derneğimizle birlikte çalışıyoruz. İlçemizde yapılan çalışmalar sadece oradaki yöneticilerin kararıyla değil bizlerle de istişare yapılarak hayata geçirilirse daha verimli olacaktır. İstanbul’da bir insan 20 milyon nüfusun içinde öne çıkmışsa bu çok büyük bir başarıdır. Bunu başaran çok sayıda Erzincanlı ve Refahiyeli vardır. Ancak Refahiye’deki yerel yöneticimiz buradaki insanları  kaynaşarak beraber hareket etmeleri Refahiye’ye katkı sağlayacaktır. Erzincan Valisi Abdulkadir Demir ve Belediye başkanı Yüksel Çakır ilde yapılan çalışmaları İstanbul’da ERSİAD ve ilçe derneklerinde düzenlenen toplantılarla anlatıyorlar. Hatta ilçe kaymakamları ve belediye başkanları da bu toplantılara katılarak ilçelerde yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler veriyorlar. Siz ilçenizde kendi insanınızla ve sivil toplum kuruluşlarıyla kaynaşamıyorsanız burda bir sorun var demektir. Erzincan’da Vali Abdulkadir Demir koordinasyonunda ilçe kaymakamları ve belediye başkanları koordineli olarak çalışmalar yürütmekte. Ancak Refahiye’de yerel yöneticilerimiz ve diğer birimlerimiz istişareli olarak çalışmalar yapamadılar. Uzun süredir bu böyle devam ediyor ve kopmalar yaşanıyor. Bunun yanında sivil toplum kuruluşlarıyla da koordineli bir çalışma yapılamıyor. Biz Refahiye Derneği olarak önümüzdeki aylarda niye bunları yapamadık diye kaymakamımızın, belediye başkanımızın ve sivil toplum kurumlarımız katılımıyla bu eksikliği gidermek amacıyla bir program yapmayı planlıyoruz. Bir adım atmak istiyoruz, buna ihtiyacımız var.”

Refahiye Kültür ve Dayanışma Derneği’nin 1990 yılında başlatmış olduğu festivalin amacının, Refahiyelilerin tatillerini memleketlerinde geçirmelerini ve ilçe ekonomisine katkı sağlaması olduğunu belirten Canikli, son yıllarda festivalin sıkıntılı yürüdüğünü ve sadece siyasetçi etkinliği ile yapılır duruma geldiğine dikkat çekti.

Festival günü uzatılsın
Yavuz Canikli, “Bizim isteğimiz festival öyle bir havada olsun ki iki veya üç güne uzatılsın. Festivalin kapsamı genişletilerek bir panayır ortamı oluşturulsun. Stantlar kurularak yöresel ürünlerimiz tanıtılsın ve satışa sunulsun. Bunu başarabilirsek insanımızın oraya gelmesini sağlarız. Hem ilçe ekonomisine hem de Erzincan ekonomisine katkıda bulunuruz. Bunu da yerel yöneticilerle ile sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalışmasıyla başarırız” dedi.

Canikli müjde verdi
Yavuz Pano A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Canikli, “Refahiye Derneği olarak Refahiyespor’a elimizden gelen desteği veriyoruz. Yönetim olarak aldığımız karar ile İstanbul’da yapacağımız Refahiye Kültür Merkezi projesini Refahiye’ye yapacağız. Müjdesini buradan vermek istiyorum. Proje için yer tahsisi yapıldı. Yaz başında temelini atarak tesisin yapımına başlayacağız. Hem Refahiyespor’a bir tesis kazandırmış olacağız hem de tesis içerisinde yer alacak yurt binasının gelir ile de Refahiyespor’a sürekli maddi kaynak sağlamış olacağız. Öte yandan, Refahiye eğitim alanında da büyük gelişmeler yaşadı. İlçemizde Erzincan Üniversitesi’ne bağlı olarak açılan bölümlerde 800 öğrenci eğitim görüyor. Bu Refahiye için büyük bir kazanç. Yeni açılacak bölümlerle öğrenci sayısının artması Refahiye’yi hem ekonomik anlamda hem de sosyal anlamda kalkındıracaktır” şeklinde konuştu.

Yavuz Canikli kimdir?

1963 yılında Refahiye Aşağısütlü Köyü’nde doğdu. İlk ve orta öğrenimini köyünde tamamlandı. 1979 yılında 15 yaşında İstanbul’a geldi ve çaycılık, bulaşıkçılık gibi çeşitli işlerde çalıştıktan sonra elektrik sektörüne adım attı. 1989 yılında Yavuz Pano A.Ş. firmasını kurdu. Refahiye Kültür ve Dayanışma derneği Başkanlığı, İstanbul Ticaret Odası Elektrik Komitesi Başkanlığı, ERSİAD Başkan yardımcılığı ve Çengelköyspor Kulüp Başkanlığını da yürütmekte olan Canikli, Üsküdar Belediyesi Meclis Üyeliği’de yaptı. Yavuz Canikli evli ve 3 çocuk babası.