Otlukbeli’nde bulunan ve dünyanın tek traverten set gölü özelliğine sahip olan Otlukbeli Gölü, koruma altına alındı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla bazı doğal sit alanlarının koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesi hakkında kararlar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar ile Otlukbeli Gölü kesin korunacak hassas alanlar statüsüne dahil edildi.

 

Dünyada eşine az rastlanır bir özelliğe sahip Otlukbeli Gölü, 7 bin 500 metrekare yüzölçümüne, 50 metre genişliğe ve 150 metre derinliğe sahip.Maden sularının oluşturduğu traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü, kırmızı rengi ile de dikkat çekiyor.


Oluşum bakımından karst kaynaklarının değil, maden sularının oluşturduğu dünyanın tek traverten set gölü olan Otlukbeli Gölü, bu özelliğiyle 612 sayılı Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile doğal sit alanı olarak ilan edilerek, “doğal anıt” olarak tanımlandı.

 

Göl içerisine hem maden suları ve kükürtlü sular hem de dereden beslenen tatlı sular karışıyor. Göldeki maden sularının romatizmal hastalıklar başta olmak üzere kırık çıkık rahatsızlıklarında ve kadın hastalıklarının tedavisinde fayda sağladığı belirtiliyor.