Küresel tarım ve hayvancılık sektörü, pandemi ile birlikte en önemli ekolojik kaynak yönetimi haline geldi. Pandemi süreci daha ne kadar devam edeceği belli olmasa da, özellikle insan üzerindeki etkileri uzmanları endişelendiriyor. Pandeminin, tarım ve hayvancılık sektörünü izole etme baskısı güvenilir gıda üretimi için oldukça önemlidir.

 

Tarım ve hayvancılığın, sağlıksız ve verimsiz bir ortamda yetiştirilmesi, ileriki yıllarda insan sağlığı üzerinde sayılamayacak rahatsızlıklarla karşılaşmamıza ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olduğu bir gerçektir.

 

Uzmanlar, pandemi süreci sonrasında endüstriyel sektörlerin geri toparlanacağını düşünüyor. Ancak yine de bu süre zarfında ekolojik kaynak yönetimine çok farklı bir strateji planı oluşturma ihtiyacı var.

Öte yandan, hala tarım veya hayvancılıkla hiç uğraşmamış olan kesim için bu süreç aslında oldukça harika, çünkü tarım veya hayvancılığa bakış değişti. İhmal ettiğimiz kaynaklarımıza değer katma adına bir fırsat yakaladık.

 

Anadolu gerçekten ekolojik kaynak açısından paha biçilmez bir zenginlik kaynağıdır. İnsan sağlığını güvence altına alabilmek için imar kalkınma modeli ve ekolojik kaynak yönetimi işbirliği ile etkin, verimli ve sürdürülebilir olması açısından su kaynakları, alt yapı gibi tüm faktörler göz önünde bulundurularak evlerin tarım ve hayvancılık ile iç içe özel tasarımlarla projelendirilmesi yanı sıra yenilenebilir enerji sistemleri ile donatılması köy havasında akıllı şehir uygulamaları yaygınlaştırılması gerekiyor.

Ulusal ölçekte milli ve yerli ekolojik kaynak yönetimi stratejisiyle,  daha sağlıklı ve güçlü bireyler için, endemik markalar oluşturmanın, güvenilir gıda bilinciyle küçük ölçekli atıl kaynakları değerlendirme gayreti içerisinde olmak zorundayız.

 

Türkiye genelinde bahçeli müstakil yapıları yaygınlaştırmalı ve ekonomik açıdan aile bireylerine tarım ve hayvancılık gereksinimlerini uygun şartlarda elde etmelerini sağlayacak mimari eserlerle buluşturmak için nüfusa oranla gerekli alana sahip olduğumuzu vurgulamak isterim.

 

Birlikte yaşamak için bize miras bırakılan değerlerimizi gelecek nesillere aktarmanın bilinciyle yaşamak zorundayız. Aile bireylerinin sosyal etkileşimi, hayvan sevgisinin aşılanması ve tarımla uğraşlar sosyal becerilerin gelişiminde oldukça faydalıdır.

Doğa kanunları muazzam bir etkileşimi beraberinde getirmektedir. İhtiyaç duyduğunuz her gereksinimi karşılayabilmek için mükemmel bir gayret sarf eder. İnsanın doğaya verdiği zararı, kendisinden misliyle çıkaracağını asla aklından çıkarmaması gerekir. Sınırları zorladığınız ve kendinize zarar verdiğiniz zaman yine doğa ağır bir öğretiyle insanlığa yeniden başlamayı mecbur kılar.

 

Doğa umudun asla kaybolmadığı, aydınlık bir sabahı kendi iç döngüsünde insan için hazırlamaya devam edecektir.