Tüm gıdalar zamanla bozulabilir, ama biri hariç, BAL.

Bal, içinde her türden şekerin bulunduğu bir çeşit şuruptur.

Balın. bakterilerin yerleşmesi ve gelişmesi için uygun bir ortam olduğu düşünülebilir.

Ancak bal bozulmayan tek gıda maddesidir ve dünyada normal şartlarda bozulmadan durabilen

başka bir besin maddesi yoktur.

Bunun en önemli tanıkları, firavunların mezarları olan piramitlere girdiklerinde orada buldukları binlerce yıllık balı tadıp, hala bozulmamış olduğunu hayretle gören arkeologlardır.

Balın bozulmamasında, çok asidik olması, içindeki su miktarının çok düşük olması ve su emici olması gibi üç özelliği rol oynar.

Yani balda mikroorganizmaların tüketerek yaşayıp gelişebilecekleri hiç bir şey yoktur.

Bal bozulmaz ama içindeki su buharlaşınca kristalleşebilir, sulandırılırsa fermante olmaya başlayabilir.

Balın şekerlenmesi kalite bozukluğu anlamına gelmez.

Soğuk ve kuru ortamda muhafaza edilen bal bir beş bin yıl daha dayanabilir.