Erzincan İl Çevre ve Orman Müdürü Zakir Karartı, motorlu taşıtların, büyük kent merkezlerinde ciddi hava kirliliğine neden olduğunu söyledi.

Karartı, "Motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz emisyonlarının azaltılmasında egzoz emisyon ölçümleri büyük önem taşımaktadır." dedi. 

Erzincan İl Çevre ve Orman Müdürü Karartı, ilde bulunan araçlardan kaynaklanan hava kirliliğini azaltmak maksadıyla Erzincan Trafik Tescil Şube Müdürlüğü ile birlikte denetimler yaptıklarını söyledi. Aralık ayında da bu denetimlerin devam ettiğini bildiren Karartı, açıklamasına şöyle devam etti: "Denetimlerde trafik polislerinin kontrol maksadıyla durdurduğu araçların egzoz emisyon ruhsatı ve pulunun bulunup bulunmadığını kontrol etmekteyiz. Aracında egzoz emisyon ölçüm ruhsatı olmayan araçlara tutanak tutulmakta ve 646 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Hiçbir vatandaşımıza idari para cezası uygulamak istemeyiz. Bunun için de vatandaşlarımızdan egzoz emisyon ölçümleri süresi içerisinde yaptırmalarını ve cezalı duruma düşmemelerini istiyoruz."

Karartı, hususi otomobillerin ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir, resmi otomobillerin ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir, diğer motorlu taşıtların ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir, trafikte seyreden tüm motorlu taşıtların on yaş sonunda yılda bir, egzoz emisyon ölçümü yaptırmak zorunda olduğunun altını çizdi. Motorlu taşıt egzoz emisyon ölçüm işlemi bedelinin 2009 yılı için 21 TL (Kdv dahil) olarak belirlendiğini aktaran Karartı, il sınırları içerisinde bulunan tüm motorlu taşıt sahiplerinin, sabit istasyonlarda egzoz emisyon ölçümü yaptırmaları gerektiği uyarısında bulundu.