17. 10. 2019

Bal arılarıyla organik çilek üretiyorlar

e-Posta Yazdır PDF

Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü geliştirdiği projeyle arılar sayesinde çileklerde  görülen biyolojik hastalıklara engel oluyor.

Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nde geliştirilen proje sayesinde, bal arıları kullanılarak organik çilek üretimi yapılıyor. Arılar sayesinde çileklerde sıkça görülen biyolojik hastalıklara da engel olunurken, üretimde artış sağlanıyor. Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından uygulanan ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen ‘Organik Bitki Yetiştiriciliği Sisteminde Hedeflenmiş Hassas Biyo kontrol ve Tozlanmanın Arttırılması’ projesi kapsamında yürütülen ‘Bal Arılarının Bitki Hastalıkları ile Biyolojik Mücadele Kullanımı’ çalışması Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 7 ülkede devam ediyor. Enstüde hazırlanan alanlara arı kovanları yerleştirilerek, çilek çiçeklerinde oluşan kurşuni küf hastalığı gideriliyor. Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Birol Karadoğan, bin 500 metrekare alanda yürütülen çalışmalarda arıların tozlanmasını kullanarak verimi artırdıklarını söyledi.Karadoğan; “Amacımız, bal arılarının bitki hastalıklarında biyolojik mücadele imkanlarından faydalanmak. Biz de bu bal arılarının taşımacılığından faydalanarak bitkilerde tozlanma ve bunun yanında da özellikle kurşuni küf dediğimiz hastalığa karşı mücadelede faydalanmaktayız” dedi.