İstanbul Atatürk Havalimanı taksicileri sorunlarını gazetemize anlatıp 30 yıldır hizmet verdikleri havaalanında son dönemde yaşanan gelişmelere dikkat çektiler.

İstanbul Atatürk Hava Limanı’nda, uzun yıllar hizmet veren Havalimanı Taksiciler Kooperatifi’nin modern tesislerinde, 553 üyenin temsilcileri ile sorunlarını konuştuk. Türkiye’nin uluslararası kapısı olan bu hava meydanının otuz yıldır yolcu naklini yapan taksici esnafı bir dizi sıkıntı ile karşı karşıya. Dertlerini anlamak üzere ilettiğimiz sorulara sitem dolu cevaplar aldık.Erzincan Gazetesi olarak ilk sorumuzu kendilerini tanımak, kooperatifin yapısını ve işleyişini anlamak üzere ilettik.

Bizi yönetim merkezinde Başkan Yardımcıları Ayhan Çobanoğlu, Yusuf Tuna ve Muhlis Şanlıer ağırladılar ve konu yoğunluğuna göre sorularımızı cevapladılar.
Otuz yıldır resmi kooperatif olarak kesintisiz hizmet verdiklerini, 553 taksiciden ibaret bir kuruluş olduklarını, uçaklardan inen, İstanbul içi ve dışı seyahat eden insanlara modern donanımlarla yardımcı olmaya çalıştıklarını ve Devlet Hava Meydanları’na, aksatmadan, işgal etikleri alanın kirasını ödeyerek, mesleklerini, kurumsal bir yapı dahilinde yürüttüklerini dile getirdiler.

Erzincan Gazetesi: Sisteminiz nasıl işliyor? Esnafınızın buradaki yaşam ve çalışma koşulları nasıl?
Yönetim: Biz burada, devlete, yolcu daha uçaktan inmeden parasını kira olarak ödüyoruz. Bu ödeme kesintisiz olarak otuz yıldır aksamadan devam etmektedir. Tüm esnaf ve şoför arkadaşımızın sırada iş beklerken zamanını iyi değerlendirmesi için lokantamız, camimiz, otopark alanımız, berber ve benzin istasyonumuz, gezi parkı alanımız mevcuttur. Bütün bu altyapıyı kooperatifimizin kendi imkanları ile inşa ettik ve kullanmaktayız. Dışarıdan hiçbir destek almadan oluşturduğumuz bu yapı, Türkiye’ye hava yolu ile gelen yerli ve yabancı yolculara eksiksiz hizmet vermemizi sağlamış ve burada bir aile ortamı haline gelmiştir.

Erzincan Gazetesi: Çalışma zorluklarınız ve sıkıntılarınız var mı?
Yönetim: Elbette ki var. Yaptığımız bunca yatırıma ve gösterdiğimiz bunca çabaya rağmen müşterilerimiz ile aramıza haksız yere girenler var. Esnafımız düzenli kıyafeti, yabancı dil bilgisi ve müşterisine gösterdiği ilgi ile Türkiye’nin aynası görevini görmektedir. Bunca hizmete ve düzenli çalışma şeklimize rağmen birçok açıdan mağdur edilmekteyiz. Korsan taksiler ve rent a car sıfatı ile taşımacılık yapan bir takım unsurlar oluştu. Bu oluşumlar için kimse bize bir şey sormadı. Hiç yokmuşuz gibi davranıp çeşitli şekillerde yolcu taşımacılığı icra ediliyor. Yolcumuz ve ekmeğimiz çalınıyor. Bir ömür heba ettiğimiz yerde, maalesef kontrolümüzde olmayan bir takım güçler müşterilerimizi çalıyorlar. Taksici esnafımızın, yolcuyu on, onbeş liraya götürdüğü yere rent a car firmaları kırk’a, elliye götürüyor. Buradaki kötü imaj sonunda bize maloluyor.  Türkiye’ye iş yapmaya gelen yabancı işadamı, gezmeye gelen turist daha ilk anda yaşadığı şok ile zamanını ülkemizde huzursuz geçiriyor. Çalışma sahamızda müşteriden alınan yüklü ücret yüzünden yaşanan bir çok tartışmayı da üzülerek izliyoruz. Buna rağmen yolcular bilinçli bir şekilde yönlendiriliyor.

Biz müşterinin tercihine müdahale edilmesin istiyoruz. Bu yolcu yıllardır bindiği turuncu taksi ile yolculuk yapmayı seviyor. Esnaf olarak yolcumuzun her hali ile hem şahsen hem de yönetim olarak yakından ilgileniyoruz. Burada sivil yapımızla bir kurumuz ve tüm yapılanmalardan mutlaka bilgimiz olmalıdır ve kesinlikle görüşümüz alınmalıdır.

Erzincan Gazetesi: Bu sorunlarınızın giderilmesi için muhatabınız kim? Kim düzenler yaşanan bu aksaklıkları?
Yönetim: Çalışma ortamımızda esnafımızın, bizden ve kendilerinden kaynaklanmayan moral bozukluğu ve huzursuzluk oluşmuştur. Son üç dört yıldır bu istenmeyen durum daha yoğun bir şekilde ortaya çıktı. Burada tüm tecrübemiz ve donanımımızla hizmet vermeye çalışırken Tav ve Havaş kurumlarını işleten yönetimlerin taksicilik yapma hevesi peyda oldu. Avrupa’nın en büyük taksi durağının varlığını göremediler. Burada çalışan insanların yatırımlarını ve bu iş için harcadıkları ömürlerini hiçe saydılar. Bizim sıkıntımızı giderecek tek merci Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve onun Ulaştırma Bakanlığı’dır. Bizim alın terimiz yıllardır verdiğimiz kesintisiz emeğin bizden habersiz çalınmasına göz yumulmamalıdır. Biz devletimizi utandıracak bir şey yapmadık. Gelir ürettik, vergi ödedik, istihdam yarattık, yatırım yaptık, çalıştığımız alanı kendi imkanlarımızla güzelleştirdik. Ülkemizin bütün başbakanlarını, sayısız devlet adamını, bakanları, çeşitli partilerin genel başkanlarını, ve milletvekillerimizi ağırladık. Hiçbir idarecimize karşı saygıda kusur etmedik...Bizler üvey evlat değiliz. Bilakis bu hava meydanının iş paylaşımcısı ve ortağıyız. Müşterilerimiz bir takım unsurlarca aldatılıyor. Fahiş fiyatlara yolculuk ettiriliyor. Şahit olduğumuz bir çok olumsuz olaydan esnaf olarak utanıyoruz. Bu karmaşaya derhal dur denmeli ve çalışma şartları iyileştirilmelidir. Bu gerginlik ve huzursuzluk bize ve ülkemize pahalıya patlamaktadır.

Erzincan Gazetesi olarak bu söyleşi sonunda taksici esnafın çalışma ortamını inceledik. Bir taksi durağının bu kadar donanıma sahip olduğunu ilk ez gördük. Gerçekten işlerinin önemini biliyorlar ve ülkemizin bu en önemli giriş çıkış noktasında pür dikkat çalışmaya özen gösteriyorlar.  Kendilerinden kaynaklanmayan ama kendilerine zarar veren sorunların giderilmesini istiyorlar. Çözümün merkezinde devleti ve kurumlarını görüyorlar. Emeklerine ve yatırımlarına haksızlık edilmesinden dolayı üzülüyorlar. Kooperatif olarak verdikleri hizmete inanıyorlar.