Erzincan’da düzenlenen ‘Uluslararası Erzincan Sempozyumu’nda kenttin, tarihi, coğrafi, kültürel ve folklorik değerlerinin ortaya çıkarılması ve tanıtması ele alındı.

Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi ve Erzincan Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen "Uluslararası Erzincan Sempozyumu’nda" Erzincan masaya yatırıldı. Dört gün süren organizasyonda 60 farklı üniversiteden, 461 bilim adamı, 19 ayrı başlık altında, 322 bildiri, 9 poster olmak üzere 331 sunum yaptılar.

Değerleri ortaya çıkacak
Erzincan’ın mevcut potansiyel ve sorunlarını bilimsel olarak incelemek için düzenlenen sempozyum sayesinde Erzincan’a ait köklü tarihi, coğrafi, çevresel, iktisadi, dini, sosyal, kültürel ve folklorik değerleri ortaya çıkarmak ve tanıtmak öngörülüyor. Uluslararası Erzincan Sempozyumu, Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen açılış programı ile başladı. Programa, Erzincan Vali Vekili Dede Musa Baştürk, Erzincan Belediye Başkan Vekili Karabey Atıcı, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, il protokolü, bilim adamları, akademisyenler, araştırmacılar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve sempozyum paydaşları katıldı.

Erzincan’a büyük kazanım
Programın açılış konuşmasını yapan Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, "şehrin dinamiklerini ortaya koyarak, bu dinamiklerin üzerine, bu gelişmeyi nasıl sağlayacağımızı bu sempozyum da biz başarmaya çalışacağız. İnanıyorum ki sempozyum süresince değişik şehirlerden ve yurtdışından gelen bilim insanlarının birikimleri önerileri, problemleri ortaya koymaları ve çözüm üretmeleri ile Erzincan büyük bir kazanıma sahip olacaktır” dedi.

5 bin yıllık kültür

Erzincan Belediye Başkan Vekili Karabey Atıcı ise yaptığı konuşmada; "Erzincan kültürel ve doğal zenginlikleri oldukça yüksek bir kenttir. Şehrimizin 5 bin yıla dayanan kültürel birikimi; dönemlerinde dünyaya hakim medeniyetlerin şehrimizde mukim oluşu. Bunun dışında sahip olduğumuz ve bu topraklarda yaşattığımız bin yıllık İslam geleneği, kültürel potansiyelimiz adına çok zengin bir neslin evlatları olduğumuz gerçeğini ortaya koymaktadır. Bugün 21. yüzyıla damgasını vurarak, istikrarlı büyüyen Türkiye tablosu Erzincan için önemli bir fırsat teşkil etmektedir."dedi.

Erzincan kavşak noktası
Erzincan Vali Vekili Dede Musa Baştürk ise konuşmasında, "Bu sempozyumun ilerleyen dönemde şehrimizin kendi silüetini daha da netleştirecek pek çok çalışmaya sahne olacağına inanıyorum. Bütün kalbimle başta idareciler olmak üzere şehrin mahalli idareleri, kurum ve kuruluşlar, tüm sanayicileri, küçük sanatkârlar ve hemşehrilerimiz açısından kendi değerini, kendi potansiyelini tanıması anlamında bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Şehrimizin bulunduğu coğrafi konum öneminin yanı sıra coğrafi konumunun ortaya çıkardığı çok değişik sonuçlarda vardır. Bu konum neticesinden şehrimiz aynı zamanda hem tarihi, hem siyasi hem de kültürel bir kavşak noktasıdır. Bu bakımdan bu sempozyumu Valiliğimiz, Belediyemiz ve Üniversiteniz olarak çok önemsiyorum” şeklinde konuştu.