Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, açıklamaları insanın
kanını dondurdu.
Prof. Kürkçüoğlu, Erzurum, Van, Kars ve Iğdırdan sonra Ermenilerin 13 bin, Erzincanlı’yı katlettiğini açıkladı.
Her fırsatta Ermenilerin Erzincan’da yaptıkları toplu katliamlar gündeme gelir. Ancak her nedense bu katliamlar toplu kınamalara götürülmediği gibi uluslararası arenaya da taşınmaz.
Oysa sözde Ermeni soykırımı için her yıl Ermenistan başta olmak üzere ABD’de ve bir çok Avrupa ülkelerinde törenlerler düzenlenir. Bu törenlerde Ermeniler Türklere karşı kinlerini kusar, bayrağımızı ateşe verip yakar.
Geçmiş tarihe baktığımızda Ermeniler bir fert bırakmamak üzere Erzincan, halkını imhaya kararlıydılar. Bir Ermeni komitacısı olan Dikran Papazyan’ın şu itirafı başka bir şahide gerek kalmayacak kadar açıktır. "Üçbeş gün kadar daha geçmiş olsa idi komitecilerin almış oldukları tertibat sayesinde Erzincan’ı tamamen ateşler içinde bırakacaktık. Yakıp yıkacak bütün müslümanları ve askerleri öldürecektik. Fakat buna vakit bulamadık”
Türk kuvvetleri Erzincan’a 13 Şubat 1918 Çarşamba günü öğleden sonra girdiler. Kâzım Karabekir Paşa Erzincan’da karşılaştığı manzarayı şöyle anlatır: "Yirmi bin Türkü bağrında taşıyan Erzincan kasabasında bir avuç insan kalmıştı. Eğer askerî dairenin içinde ve yanı başındaki müşirlik konağında yakılmak üzere hapsedilen insanları kurtarmak nasip olmasaydı belki de kasabada tek bir kimse göremeyecektik. Bütün kuyular şehit edilmiş insanlarla doluydu. Bir hayli yerlerde de binalar içinde yakılmışlardı. Askerî daireyi de havaya uçurmak için tertibat alınmıştı. Büyük bir sepet içine doldurulmuş olan bombaları büyük salonun yanındaki ufak odada hazırlanmış bulduk. Garbi Dersim Müfrezesi Kumandanı Kaymakam Halid Bey ile odaları dolaşırken bunları gördük. Kasabadaki askeri daire ve müesseseler şehrin güney tarafında ve yakınındaki askerî dabakhane olduğu gibi elimize geçmişti. Baskın sayesinde büyük yangınlara da meydan verilmediğinden kasaba da sağlam olarak ele geçirilmişti. Fakat insan sayısı azdı."
13 Şubat Erzincan’ın tarihinde önemli bir gündür.
Erzincanlı bin yandan 13 Şubat 1918 günü binlerce şehit vermenin acısını bir yandan da Erzincan’ın Türk yurdu kalmasın da gururunu yaşamıştır.
Prof. Dr. Erol Kürkçüoğlu, 519 bin sivil ahalinin katledildiğinin arşiv belgesinin olduğunu belirtiyor.
Oysa bu buz dağının görünmeyen yüzü. O dönemde Ermeni çetelerinin köy ve mezralarda yaptıkları akıl almaz katiamları ne yazık ki tarihciler belgelemeyemiş ve günümüze taşıyamamıştır.
Bugün halen Erzurum, Van, Kars ve Erzincan gibi şehirlerimizde toprağı kazdıkca Müslüman Türklerin kemikleri çıkıyor.
Unutulmamalı ki 13 Şubat Erzincanlılar için şehitleri anma, Erzincan’ın Türk yurdu olarak kalma tarihidir.