Erzincan’da 149 bin dekar tarım arazisine hayat verecek olan Turnaçayırı Barajı’nın temeli atıldı. 2016 yılında bitirilecek olan baraj 7 bin kişinin ekmek kapısı olacak.


Erzincan’da kırk yıldır özlemle beklenen Turnaçayırı Barajı’nın temeli, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’inde katıldığı törenle atıldı. Törende 7 taşkın koruma tesisi temelinin atılması ile 3 tesisin de açılışı gerçekleşti.

Törene, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bölge tarımına büyük destek sağlayacak baraj ve sulama göletleri ile halka istihdam ve ekonomik açıdan fayda sağlayacağını ifade etti.

7 bin kişinin ekmek kapısı
Burada 7 bin hemşehrimize iş, aş, ekmek kapısı olacak. Bunun gerçekleşmesinde yüzlerce insan çalışacak. 3 yıl boyunca Çayırlı bir şantiye gibi sürekli geçe-gündüz faal olacak. Bununla da kalmayacak baraj bittiğinde, bu topraklar suyla buluştuğunda bir yılda elde edilen mahsul 66 milyon olacak" diye konuştu.

Türkiye büyüyor
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise konuşmasında, dünyada bir milyar insanin günlük 1 doların altında bir harcama ile hayatını idare ettiğini hatırlatarak; "Dolayısıyla Türkiye hem büyüyor, hem refahı artıyor, hem refahı adil bir şekilde paylaşıyor. Sizin verdiğiniz destek ile sizin gösterdiğiniz teveccüh ile hakikaten AK Parti hükümeti bu dağlara kadar geliyor ve buralarda artık suyu bereketli topraklarla birleştiriyor" ifadelerine yer verdi.

3 yılda tamamlanacak
Törende son olarak konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Orman Su İşleri Bakanlığı’nın Ulaştırma Bakanlığı ile yarışarak büyük yatırımlara imza atan bir bakanlık olduğunu ifade ederek; "sizinle birlikte pazarlık edeceğiz. Bunu 3 yıl gibi kısa bir sürede bitireceğiz. Peşine de modern sulamayı da 15 bin hektar yani 150 bin dönümlük araziyi de burada sulayacağız. Burası Erzincan’ın GAP’ı gibi bir bölge olacak" diye konuştu.

Törende yapılan konuşmaların ardından bakanlar ve protokol üyelerinin katılımı ile baraj inşaatının temeli alkışlar arasında atıldı. Temel atma töreninde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Erzincan Belediyesi tarafından hemşerilik beratı verildi. Temel atma törenin ardından 3 bakan Çayırlı ilçe merkezine geçerek buradaki iftar programına katıldı.

34 milyon TL’ye mal edilecek Turnaçayırı Barajı ile birlikte 6 adet taşkın koruma tesisinin de temeli de atıldı. 29 Ekim 2016 yılında tamamlanması planlanan ve 149 bin dekar tarım arazisine su temin edecek olan Turna Çayırı Barajı ile yıllık 66 milyon TL gelir artışı sağlanması bekleniyor. Temeli atılacak ve açılışı gerçekleştirilecek 9 adet taşkın koruma tesisiyle 8 köy, 2 yerleşim yeri ve 2 sosyal tesis taşkın zararlarından korunacak.