Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın İstanbul’da yaptığı ve sadece gazetemizin izlediği toplantıda Erzincan ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Yıldrırım, Erzincan’a karşı hepimizin ortak sorumluluğu var. Herkes kendi kapasitesi ve gücünce nerede iş yaparsa yapın aklının bir köşesinde Erzincan’a yer ayırsın” dedi

UlaŞtIrma Bakanı Binali Yıldırım, Erzincan’da 2003-2010 yılları arasında 1.7 katrilyon lira yatırım yapıldığını bu yatımlardan en çok payı ise karayollarının aldığını söyledi.
Bakan Yıldırım İstanbul’da yaptığı ve sadece Erzincan gazetesinin izlediği toplantıda Erzincan halkına tarihi bir çağrıda bulundu.
“Herkes kendi kapasitesi ve gücünce nerede iş yaparsa yapın aklının bir köşesinde Erzincan’a yer ayırsın. Böyle olursa Erzincan bir noktaya gelir. Yoksa yıllardan beri depremlerden ve felaketlerden dolayı çektiği sıkıntıları yaşamaya devam eder” diyen Bakan Yıldırım, 7 yıl içerisinde Erzincan’a yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi.


Yıldırım, iletişim, eğitim ve diğer alanlarda yapılan yatırımlarla Erzincan’ın kaderinin değiştiğini ve göç veren bir il olmaktan çıkarak göç alan bir haline geldiğini ifade etti.


Erzincan’da 7 yılda önemli yol yatırımları gerçekleştirildigini belirten Bakan Yıldırım, “Özellikle Erzincan’ı Doğu’dan Batı’ya bağlayan karayolunun gidiş-geliş olmayan kısmı kalmadı” dedi. Erzincan’ın Güney- Kuzey bağlantılarına yönelik önemli projelere başlandığını da belirten Bakan Yıldırım, Erzincan-Gümüşhane-Trabzon yolunun tamamını da bölünmüş yol kapsamına alınarak çalışmaların başyatıldığını açıkladı. Erzincan’ı Kuzey’den Güney’e bağlayacak olan Refahiye-İliç-Kemaliye-Aragir-Elazığ-Malatya ve Diyarbakır yolu da bölünmüş yol kapsamına alndığı müjcedesi de veren Yıldırım, “Bu yolla birlikte güney ilçelerimiz başta olmak üzere Karadeniz’i Güneydoğu Anadolu’ya ve Akdeniz’e bağlama imkanına sahip olacağız. Bu yolda da çalışmalar devam ediyor. Ayrıca 2003 yılında 14 kilometre olan bölünmüş yollara 2009 sonu itibarıyla 198 kilometre ilave ettik” dedi.


İletişim alanında Erzincan’a yine 7 yılda 110 trilyon lira yatırım yapıldığını ifade eden Bakan Yıldırım, “Bu kapsamda bütün santrallerin sayısallaştırılması geniş bant internet erişimi var. İlde 14 bin internet abonesi var.  Erzincan’da 99 okula bilgi teknolojileri sınıfı kurduk. İlde 548 tane yeni derslik yapıldı. Erzincan’da sınıf başına düşen öğrenci sayısı 23. Türkiye ortalamasının çok altında. Eğitimle ilgili bir sorunumuz kalmadı” açıklamasını yaptı.


Bakan Yıldırım, Erzincan yapılan yatırımlarla işsizliğin en aza olduğu iller arasında yerini aldığını, adres dayalı nüfus sistemi verilerine göre ise Erzincan’da göçün durduğunu ve nüfus artışı olduğunu belirterek, “Bu olumlu göstergeler ise Erzincan’ın gelecek yıllarda önemli ölçüde göç alan ve büyüyen bir şehir olacak” dedi.
“Ergan Dağı projesi ile Erzincan turizmde önem bir adım atmış durumda. Proje ile ilgili çalışmalar hız kesmeden devam ediyor” diyen Bakan Yıldırım, Sözlerini şöyle sürdürdü: “Organize Sanayi Bölgesi’nde doluluk oranı yüzde 100 arttı. Burada elektrik tüketimi de 3 katına çıktı. Ama Organize Sanayi Bölgesi’nde daha yapacağımız çok iş var.”


Erzincan’da merkezdeki hastanelerdeki yatak kapasitesinin 525’ten 825’e, acil yardım ünitesinin 3’ten 11’e, ambulans sayısını da 3’ten 25’e çıkığı açıklaması yapan Bakan Yıldırım, “2006 yılında kurulan Erzincan Üniversitesi’nin hedefinin 4 yıl içerisinde 20 bin öğrenciye ulaşmak. Erzincan’ın 7 ilçesinde meslek yüksek okulu bulunuyor. Olmayan tek ilçemiz olan Otlukbeli’nde de bu yıl bölüm açılacak. İleriki yıllarda da meslek yüksek okulu kuracağız. Tıp fakültesini açtık ve 200 yataklı araştırma hastanesini fakülteye tahsis ettik ve bu yıl tıp fakültesi öğrenci almaya başladı” dedi.


“TOKİ’nin Erzincan’da başlattığı 4 bin 400 konut projesinden 3 bin 200’ü tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi” diyen Yıldırım, şu ifadeileri kullandı: “Erzincan’da bir adet 5 yıldızlı otel ve modern bir otobüs terminali yapılıyor. Yine bir adet adelet sarayı inşa edilecek bununda inşaatı yakında başlayacak.”
Tarım ve hayvancılık alanında Erzincan’a 2003 ve 2010 yılları arasında 134 trilyonluk destekleme ve hibe yardımı yapıldığını belirten Yıldırım, bununda Cumhuriyet tarihinde Erzincan’a yapılan en büyük desteklerin başında gelidiğini söyledi.


Erzincan Havaalanı’nda yolcu sayısı 6 bin olduğunu, geçen yıl ise 125 bine çıktığını belirten Yıldırım’ın diğer hizletlerle ilgili olarak da açıklamaları şöyle: “Ekim ayında tamamlanacak yeni terminalle havaalanı ile 3 milyon 250 bin yolcuya hizmet verecek kapasiteye ulaşacak.
Erzincan’a karşı hepimizin ortak sorumluluğu var. Erzincan’da 2 milyar dolarlık baraj yatırımı var.
Bunun çalışmaları başladı. Önümüzdeki sene 100 yıldır konuşulan bir proje olan Tercan ve Çayırlı ovalarındaki 17 bin hektar araziyi sulayacak Turna Barajı’nın inşaatına başlayacağız. Bu projelerin tamamlanmasıyla Erzincan’ın kaderi tamamen değişmiş olacak”